Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, lžičku soli a promíchejte. Máslo do mísy nastrouhejte a zpracujte s moučnou směsí na drobenku. Přidejte 1 vejce a studenou vodu a zpracujte vše na hladké těsto. Těsto uválejte do kuličky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 60 minut odležet do lednice.
Z odleželého těsta odkrojte ¼, ze zbytku vyválejte obdélník o tloušťce 3 mm a rozměru 30 × 20 cm. Těsto přendejte na plech opatřený pečicím papírem. Ze zbytku těsta vytvořte 2 hady a ty zamotejte do jednoduchého copu na ozdobení okraje koláče. V misce rozšlehejte 1 vejce. Potřete jím kraje koláče a cop na ozdobu zlehka přitlačte, aby se přilepil a dobře utěsnil okraje pro náplň. Cop také potřete vejcem.
V misce rozšlehejte ricottu spolu se smetanou ke šlehání Kunín, osolte a opepřete. Směs nalijte do koláče. Navrch nasypte omytý a odkapaný baby špenát. Na něj položte omyté, očištěné a rozpůlené 2 stonky chřestu a jarní cibulku. Pak posypte hráškem a hráškovými lusky. Na koláč opatrně rozklepněte 3 zbylá vejce a dejte ho péct do trouby na 190 °C na 15 minut dozlatova.
Po upečení nechte koláč vychladnout na mřížce. Před podáváním ho ozdobte nasekanými lískovými ořechy a hráškovými výhonky. Dobrou chuť!