SLANÝ KOLÁČ NA PLECH

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • 300 g hladké mouky
  • 10 g cukru krupice
  • sůl
  • 90 g másla
  • 5 vajec
  • 90 ml vody
  • 250 g ricotty
  • 100 ml smetany ke šlehání Kunín 31%
  • pepř
  • 30 g baby špenátu
  • 50 g hrášku
  • 60 g hráškových lusků
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stonky chřestu
  • 1 hrst lískových ořechů
  • 1 hrst hráškových výhonků
Play Video

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, lžičku soli a promíchejte. Máslo do mísy nastrouhejte a zpracujte s moučnou směsí na drobenku. Přidejte 1 vejce a studenou vodu a zpracujte vše na hladké těsto. Těsto uválejte do kuličky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 60 minut odležet do lednice.
  2. Z odleželého těsta odkrojte ¼, ze zbytku vyválejte obdélník o tloušťce 3 mm a rozměru 30 × 20 cm. Těsto přendejte na plech opatřený pečicím papírem. Ze zbytku těsta vytvořte 2 hady a ty zamotejte do jednoduchého copu na ozdobení okraje koláče. V misce rozšlehejte 1 vejce. Potřete jím kraje koláče a cop na ozdobu zlehka přitlačte, aby se přilepil a dobře utěsnil okraje pro náplň. Cop také potřete vejcem.
  3. V misce rozšlehejte ricottu spolu se smetanou ke šlehání Kunín, osolte a opepřete. Směs nalijte do koláče. Navrch nasypte omytý a odkapaný baby špenát. Na něj položte omyté, očištěné a rozpůlené 2 stonky chřestu a jarní cibulku. Pak posypte hráškem a hráškovými lusky. Na koláč opatrně rozklepněte 3 zbylá vejce a dejte ho péct do trouby na 190 °C na 15 minut dozlatova.
  4. Po upečení nechte koláč vychladnout na mřížce. Před podáváním ho ozdobte nasekanými lískovými ořechy a hráškovými výhonky. Dobrou chuť!

Další recepty na Váš stůl

KRŮTÍ SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ

PISTÁCIOVÉ CHOUX s Deluxe šlehačkovým krémem

ČOKOLÁDOVÁ TARTALETKA s perníkovými vločkami

Trasy, na kterých jsme umístili cedule