Vejce vyklepneme do misky a prošleháme vidličkou, ale jen tak, aby se spojila. Následně přidáme pesto.
Do pánve dáme máslo a zpěníme.
K vejcím přidáme smetanu, cheddar, šunku, opepříme a vlijeme do pánve.
Necháme vajíčka několik vteřin lehce bublat a pak je dřevěnou vidličkou nebo vařečkou několikrát shrneme od okrajů pánve směrem ke středu.
Na pár vteřin je tak necháme a pak postup opakujeme.
Ke konci můžeme promíchávat rychleji, až získáme směs, v níž jsou vejce místy ještě polotekutá. Pánví teď několikrát zatřeseme, a to pohybem dopředu a zpátky. Omeleta by se po ní měla lehce pohybovat a na povrchu být vláčná a vlhká. Pevně uchopíme rukojeť a pánev nakloníme, aby omeleta sklouzla k jedné straně.
Vedle musíme mít připravený talíř. Třetinu omelety přehrneme, při druhém přihrnutí už zabalenou lahůdku sesuneme na talíř. Ještě horkou ji potřeme zbylým kouskem másla a okamžitě podáváme.Tip: pesto z medvědího česneku skvěle nahradí 2–3 lžíce bylinek. Skvělá je pažitka, kerblík nebo libeček. Je možné přidat osmažené žampiony.