JAHODOVÝ DORT S HEŘMÁNKOVÝM KRÉMEM

Pro ideální chuť použijte

Smetana ke šlehání 31%
120 minut
Smetana ke šlehání 31%
1 DORT

co budete potřebovat

  • 30 g másla Kunín
  • 240 ml řepkového oleje
  • 120 g bílého jogurtu Athentikos Kunín
  • 3 vejce
  • 400 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 360 g kefírového mléka Kunín
  • 470 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 180 g kvalitního jahodového džemu
  • 480 ml smetany ke šlehání Kunín 31 %
  • 6 sáčků heřmánkového čaje
  • 225 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 60 g moučkového cukru
  • Med
  • Květy heřmánku
  • 2 hrsti čerstvých jahod

Postup přípravy

  1. V míse vyšlehejte dohromady řepkový olej, jogurt, vejce, cukr, vanilkový extrakt a kefírové mléko, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté přidejte hladkou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a míchejte, dokud se směs opět nespojí. Jemně přimíchejte jahodový džem.
  2. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm máslem a vyložte dno pečicím papírem. Poté formu ještě jednou vymažte nebo nastříkejte sprejem na pečení a vlijte připravené těsto. Korpus pečte v troubě zhruba 30–40 minut na 160 °C.
    Po upečení nechte korpus 5 minut chladnout ve formě, poté obkružte nožem okraje a vyklopte na chladicí mřížku. Korpus přikryjte a nechte úplně vychladnout před tím, než jej budete prořezávat. Po úplném vychladnutí korpus pomocí nože nebo cukrářské struny rozkrojte na 2 části.
  3. Do malého hrnce nalijte 240 ml smetany ke šlehání a přiveďte k varu (nesmí se vařit, pouze zahřát), poté stáhněte z ohně. Přidejte sáčky heřmánkového čaje, přikryjte a nechte louhovat 5–10 minut. Poté sáčky vyjměte a smetanu dejte do lednice, aby úplně vychladla. V nádobě stolního mixéru vyšlehejte smetanový sýr do hladké a nadýchané konzistence. Přidejte zbylých 240 ml smetany, vychlazenou heřmánkovou smetanu a šlehejte ručním šlehačem, dokud nevzniknou tuhé špičky. Nakonec vmíchejte moučkový cukr. Krém uchovávejte v lednici.
  4. Na podnos položte první korpus dortu a lehce jej pokapejte medem. Na něj rozetřete 1/2 heřmánkového krému a přidejte hrst očištěných a nakrájených jahod. Opakujte s druhou vrstvou dortu. Dávejte pozor, abyste jednotlivé vrstvy nepřetížili ovocem, jinak by se dort mohl špatně krájet. Dort ozdobte čerstvými heřmánkovými květy a jahodami. Ctíme zásady beskydských mlékařů.

další inspirace

PAŘÍŽ-KARAMEL-VANILKA: DEZERT DO SKLENIČKY

JAHODOVÉ MLÉKO, KTERÉ CHUTNÁ JAKO LETNÍ PUSA

BYLINKOVÁ POMAZÁNKA Z BESKYDSKÉ LOUKY

Trasy, na kterých jsme umístili cedule