Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kousky velké asi 1 cm.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rýži a zalijeme bílým vínem. Víno necháme odpařit a přidáme dýni. Nasekáme půlku svazku šalvěje a vmícháme.
Vše společně krátce orestujeme a podlijeme naběračkou vývaru a smetanou. Dusíme na mírném ohni asi 15 minut. Vývarem podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří, až do chvíle, kdy je rýže al dente (na skus) a konzistence krémová.
Zatímco vaříme rizoto, zbylé lístky šalvěje si opečeme nasucho dokřupava. Rizoto sundáme z plamene, vmícháme parmezán a hrudku studeného másla. Ihned podáváme. Na talířích posypeme opečenou šalvějí a parmezánem, kterého jsme si nechali trochu stranou.Tip: můžeme vyzkoušet také masovou variantu, kde do hotového rizota vmícháme orestované kostičky slaniny.