DÝŇOVÉ RIZOTO

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • velká dýně Hokaido (1 kg)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • svazek čerstvé šalvěje nebo jedna lžíce sušené
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 50 g másla Kunín
  • 1 cibule
  • 2 dl bílého vína
  • 50 g parmezánu Galbani Parmigiano (nastrouhaného)
  • 50 ml smetany Kunín Šéfkuchař 15 %

Postup přípravy

  1. Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kousky velké asi 1 cm.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rýži a zalijeme bílým vínem. Víno necháme odpařit a přidáme dýni. Nasekáme půlku svazku šalvěje a vmícháme.
  3. Vše společně krátce orestujeme a podlijeme naběračkou vývaru a smetanou. Dusíme na mírném ohni asi 15 minut. Vývarem podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří, až do chvíle, kdy je rýže al dente (na skus) a konzistence krémová.
  4. Zatímco vaříme rizoto, zbylé lístky šalvěje si opečeme nasucho dokřupava. Rizoto sundáme z plamene, vmícháme parmezán a hrudku studeného másla. Ihned podáváme. Na talířích posypeme opečenou šalvějí a parmezánem, kterého jsme si nechali trochu stranou.Tip: můžeme vyzkoušet také masovou variantu, kde do hotového rizota vmícháme orestované kostičky slaniny.

Další recepty na Váš stůl

ČOKOLÁDOVÁ TARTALETKA s perníkovými vločkami

KAPŘÍ HRANOLKY se zakysaným dipem

PERNÍČKOVÉ MARTINI

Trasy, na kterých jsme umístili cedule