BORŮVKOVÉ LÍVANEČKY S JOGURTEM ATHENTIKOS NA VANILCE
Pro ideální chuť použijte
Athentikos jogurt na vanilce
30 minut
PRO 4 OSOBY
co budete potřebovat
350 g čerstvých borůvek
4 lžíce cukru krupice
Šťáva z půlky citronu
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
2 vejce
350 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
50 g másla
400 g jogurtu Athentikos na vanilce Kunín
Čerstvé borůvky na ozdobu
Šlehačka (volitelně)
Postup přípravy
Do malého kastrůlku vložte 200 g borůvek, 2 lžíce cukru a vymačkanou šťávu z půlky citronu. Zahřívejte na mírném plameni a vařte asi 5–7 minut, dokud borůvky nepustí šťávu a směs nezhoustne. Omáčku nechte lehce vychladnout, aby se dala snadno nalévat.
Ve velké míse smíchejte 300 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžičky prášku do pečiva a špetku soli. V jiné misce prošlehejte 2 vejce, 350 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla a lžičku vanilkového extraktu. Tekuté ingredience postupně vlijte do suchých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Do těsta jemně vmíchejte 150 g borůvek.
Na pánvi rozpusťte malé množství másla na středním plameni. Nalijte na pánev asi 1/4 šálku těsta a smažte, dokud se na povrchu neobjeví bublinky. Poté lívanec otočte a smažte z druhé strany dozlatova. Opakujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto.
Na talíř naaranžujte několik lívanců do komínku. Na vršek přidejte lžíci vanilkového jogurtu Athentikos, nalijte lžíci borůvkové omáčky a přidejte čerstvé borůvky. Mlékárna Kunín, ctíme zásady beskydských mlékařů.