100 g anglické slaniny - nakrájené na drobné kostičky
200 g mladého špenátu nebo otrhaných listů mladých kopřiv
250 g hladké mouky
1/2 lžičky hrubé mořské soli
1/4 lžičky pepře
2 lžičky kypřícího prášku
80 g cheddaru - nastrouhaného nahrubo
2 středně velká prošlehaná vejce
75 g Kunín másla - rozpuštěného a zchladlého
250 ml Kunín podmáslí
malý svazek pažitky a petrželky - nasekaný
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si 12 formiček na muffiny.
V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kostičky slaniny dokřupava.
Vyjmeme děrovanou sběračkou a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk.
Mezitím dáme špenát (nebo kopřivy) do síta do dřezu a přelijeme vroucí vodou, aby listy zavadly. Propláchneme pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkáme všechnu přebytečnou vodu. Špenát nasekáme nahrubo.
V míse smícháme mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek, kypřící prášek a většinu sýra.
V jiné nádobě prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a stěrkou krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo. Přimícháme zchladlou slaninu, špenát, pažitku a petržel – těsto našleháme, musí zůstat nadýchané.
Těsto rozdělíme do připravených formiček a posypeme zbylým sýrem.
Pečeme 18-20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhneme čistou. Muffiny vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.Tip: Pokud seženete medvědí česnek, můžeme ho použít místo špenátu či kopřiv.