NÁDIVKOVÉ MUFFINY

Pro ideální chuť použijte

... a dále
  • 1 lžíce rostlinného oleje + na vymázání formiček
  • 100 g anglické slaniny - nakrájené na drobné kostičky
  • 200 g mladého špenátu nebo otrhaných listů mladých kopřiv
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky hrubé mořské soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 80 g cheddaru - nastrouhaného nahrubo
  • 2 středně velká prošlehaná vejce
  • 75 g Kunín másla - rozpuštěného a zchladlého
  • 250 ml Kunín podmáslí
  • malý svazek pažitky a petrželky - nasekaný
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si 12 formiček na muffiny.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kostičky slaniny dokřupava.
  3. Vyjmeme děrovanou sběračkou a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk.
  4. Mezitím dáme špenát (nebo kopřivy) do síta do dřezu a přelijeme vroucí vodou, aby listy zavadly. Propláchneme pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkáme všechnu přebytečnou vodu. Špenát nasekáme nahrubo.
  5. V míse smícháme mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek, kypřící prášek a většinu sýra.
  6. V jiné nádobě prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a stěrkou krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo. Přimícháme zchladlou slaninu, špenát, pažitku a petržel – těsto našleháme, musí zůstat nadýchané.
  7. Těsto rozdělíme do připravených formiček a posypeme zbylým sýrem.
  8. Pečeme 18-20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhneme čistou. Muffiny vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.Tip: Pokud seženete medvědí česnek, můžeme ho použít místo špenátu či kopřiv.

Další recepty na Váš stůl

ČOKOLÁDOVÁ TARTALETKA s perníkovými vločkami

KAPŘÍ HRANOLKY se zakysaným dipem

PERNÍČKOVÉ MARTINI

Trasy, na kterých jsme umístili cedule