Polévka z pečených kaštanů
Suroviny:
- 500 g jedlých kaštanů
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany Kunín Šéfkuchař na vaření
- lžíce másla Kunín
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 230 °C. Kaštany nakrojíme do kříže, vložíme na plech a dáme do trouby. Pečeme asi 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a vlažné kaštany oloupeme. Dobře to jde malým nožíkem. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a kaštany na něm orestujeme. Zalijeme je vývarem a vaříme do změknutí. Ve finále vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Vlijeme smetanu, která polévku zjemní, a dochutíme solí a pepřem. Tip na servírování: Na talíři ozdobíme polévku sekanou hladkolistou petrželkou nebo pár lístky čerstvého tymiánu.