Polévka z červené řepy a balzamikovým octem

Polévka z červené řepy a balzamikovým octem

  • 30 minut
  • 4 osoby

Suroviny:

  • 4 středně velké červené řepy
  • plechovka krájených rajčat (400 g)
  • 1 cibule
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce balzamika
  • stroužek česneku (prolisovaného)
  • lžička tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml zakysané krémovité smetany 15 %
  • sůl, pepř
  • strouhaný parmezán Galbani (na dozdobení)

Postup přípravy:

Řepu nahrubo nastrouháme. Na olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přisypeme řepu a ještě chvilku restujeme. Vlijeme rajčata, zeleninový vývar a vaříme asi 10 minut. Poté polévku dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme tymiánem, česnekem, solí, pepřem a balzamikem. Vaříme další 3 minuty. Pro zjemnění chuti přilijeme zakysanou smetanu. Před podáváním ozdobíme nastrouhaným parmezánem a snítkou čerstvé bylinky, třeba tymiánu.

Tip: Na zkrášlení polévky v talíři můžeme použít také tmavou balzamikovou redukci (hotový výrobek k dostání v běžné obchodní síti). Kromě vizuálního efektu nás obohatí i o lehce nasládlý chuťový odstín.

Pro tento recept doporučujeme