Bramborový salát

Bramborový salát

  • 40 minut
  • 6 osob

Suroviny:

  • 1 kg salátových brambor (varný typ A)
  • sůl
  • špetka celého kmínu
  • 50 g mrkve, oloupané
  • 200 g kyselých okurek + trochu láku
  • 1 větší pevné jablko nakrájené
  • 1 menší cibule nakrájená najemno
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička jemné hořčice
  • 1 kelímek Selské zakysané smetany Kunín 15 %
  • 100 g majonézy
  • čerstvě mletý pepř
  • cukr

Postup přípravy:

Brambory zhruba stejné velikosti omyjeme a dáme do hrnce s hodně osolenou vodou, přidáme trochu kmínu a uvaříme doměkka. Slijeme je a po vychladnutí oloupeme. Celou mrkev uvaříme ve vodě se špetkou cukru a soli rovněž doměkka. Slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Jablko rozkrojíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou. Studené oloupané brambory nakrájíme na kostičky nebo je protlačíme kolečkem na brambory. Dáme je do mísy s jablkem a citronovou šťávou, přidáme nakrájenou okurku, cibuli, zakysanou smetanu a ostatní suroviny. Pořádně promícháme a dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem. Připravený salát přikryjeme fólií a necháme v lednici přes noc rozležet. Tip: Pro lehčí verzi můžeme majonézu a zakysanou smetanu nahradit bílým smetanovým jogurtem Kunín.

Pro tento recept doporučujeme