NETRADIČNÍ VELIKONOČNÍ PEČENÍ

NETRADIČNÍ VELIKONOČNÍ PEČENÍ

Velikonoce se neúprosně blíží. Sháníme jarní výzdobu, bílá vajíčka, pruty, mašle,  jehněčí či kůzlečí na sváteční oběd, sladkosti jako výslužku pro děti a něco ostřejšího pro dospělé. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na pečení, jelikož dobré jídlo k těmto jarním svátkům neodmyslitelně patří.

Pokud byste letos rádi zkusili něco netradičního, můžete se inspirovat naším receptem na beránka s vůní exotiky, neboli banánového beránka. Banány a zakysaná smetana přidané do těsta tento tradiční velikonoční moučník výborně zvláční.

 

BANÁNOVÝ BERÁNEK

Budeme potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky

  • 250 g másla

  • 250 g banánů (vhodné jsou zralé až přezrálé)

  • 250 g moučkového cukru

  • 4 vejce

  • 1 kelímek zakysané smetany Kunín

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 vanilkový cukr

 

Postup:

Nejprve utřeme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Bílky oddělíme od žloutků a žloutky přidáme ke směsi másla a cukru. Přidáme zakysanou smetanu. Do mísy následně prosejeme mouku s práškem do pečiva a zamícháme. Do vzniklého těsta přidáme rozmixované banány a znovu promícháme. Z bílků vypracujeme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. Formu na beránka pečlivě vymažeme, vysypeme a vlijeme do ní hotové těsto. Pečeme při 180 stupních zhruba 45 až 60 minut.

 

EXTRA TIP:

Takto vláčného beránka výborně doplní doma ušlehaná Šlehačka de luxe 40 %, kterou vyšleháte bez námahy během několika vteřin.

Zůstanete letos u klasiky, nebo vyzkoušíte něco nového?